Kasza manna na wodzie – jak ją zrobić?

Większość z nas przyrządza kaszę mannę na mleku i nie wyobraża sobie innego jej podania. Co jednak zrobić, gdy nie mamy w domu kartonu mleka albo jesteśmy na nie uczuleni i nie możemy sobie pozwolić na taki posiłek? Czy da się zrobić to zdrowe danie bez mleka? I jak?

Kasza manna na wodzie – przepis i smak

Lekkostrawna, pyszna i zdrowa – taka jest właśnie kasza manna, którą coraz częściej wybieramy na śniadanie. Z dodatkiem owoców, musu czy nawet czekoladowego sosu, po prostu rozpływa się w ustach. Część z nas lubi ją w wersji klasycznej, a część – ze wspomnianych wcześniej powodów stawia na opcję bez mleka. Ważne: kasza manna na wodzie smakuje równie dobrze!

Przepis:

  • Przygotuj pół szklanki wody (mniej więcej 125 ml) i 5 łyżek kaszy manny
  • Do smaku możesz dobrać owoce np. gruszki, truskawki, banana czy jabłko. Świetna będzie także cynamonowa posypka.
  • Owoce może zblendować jeśli lubisz dania całkowicie kremowe, albo drobno pokroić
  • Zimna wodę wlej do garnka, wsyp kaszę i gotuj, cały czas powoli mieszając
  • Czas gotowania: około 3 minuty, a w momencie zgęstnienia kaszy wrzuć owoce w lubianej formie
  • Policz do pięciu i gotowe!

Tak przygotowaną kaszę można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Wiele fanów takiego śniadania mówi wręcz, że specjalnie nie zjadają całości na ciepło, bo kasza schłodzona w lodówce idealnie nadaje się na popołudniową przekąskę.

Ciekawostka: kasza tego gatunku zawiera w sobie mnóstwo cennego dla naszego organizmu jodu. Warto po nią sięgać regularnie, albo przynajmniej od czasu do czasu – dobrze sprawdzi się jako posiłek podczas problemów żołądkowych!

Większość z nas przyrządza kaszę mannę na mleku i nie wyobraża sobie innego jej podania. Co jednak zrobić, gdy nie mamy w domu kartonu mleka albo jesteśmy na nie uczuleni i nie możemy sobie pozwolić na taki posiłek? Czy da się zrobić to zdrowe danie bez mleka? I jak? Kasza manna na wodzie – przepis…